Sajátos kitérő után tért vissza pár éve az úszáshoz a 21 éves Lobanovszkij Maxim, és jó döntés volt mindez, hiszen készülhet a 17. FINA Világbajnokságra, ahol a legrövidebb sprintszámban, 50 méter gyorson lesz jelentése. Győri csapattársával, a rangidős Takács Krisztiánnak húzzák és motiválják egymást, ez pedig kifizetődő lehet.

Édesanyja vitte le először az uszodába, eleinte csak egyetlen egy edzésre, de aztán „hirtelen” egy moszkvai sportiskolában kötött ki, amivel igen komollyá vált az úszás és a nagyra nyúlt fiatalember kapcsolata. Éppen a magas termete miatt döntött aztán úgy, hogy kipróbálja a röplabdát is, de nem tudta megszeretni, márpedig az elengedhetetlen a sikerekhez és a fejlődéshez. Ráadásul tényleg magas volt, még a röplabdához is, így visszatért az úszáshoz, vállalva azt a kockázatot, hogy a több évnyi kihagyás után nem jön össze az áttörés.

„Mivel elég hosszú időt hagytam ki, így nem volt könnyű a visszatérés: 14 éves voltam, miután jött a négyéves szünet, és az úszásban azt mondják, 15 éves korod után borzasztóan nehéz újrakezdeni. Volt, amikor 200 méternél nem is tudtam többet leúszni egy edzésen. Két év elteltével már sokkal jobb a helyzet, egy edzésen akár 5000 métert is le tudok úszni. Ez is volt a cél, és emiatt is versenyzem a sprinttávon, 50 méteren” – magyarázta a győriek versenyzője.

A 21 éves Lobanovszkij Maxim komolyan gondolta, hogy nagyot alkot az úszásban, ezért költözött Győrbe, ahol Petrov Iván és Sebestyén Balázs foglalkozik vele. Nagyon motiválja, hogy a magyar válogatott rangidős gyorsúszójával, a 31 éves Takács Krisztiánnal együtt készülhetnek a 17. FINA Világbajnokságra, hiszen egymást ösztökélik jobb és még jobb munkára, edzőjük szerint is.

„Maximális sebesség mellett a legfontosabb a jó technika, ezért most még fel van osztva a táv, különböző elemeket gyakorolnak a srácok, mint például az evezés, az egykaros úszás, a jó vízfekvés vagy akár a törzs megfelelő forgása. Ha olyasvalaki jön le az edzésre, aki nincs benne ebben a sportágban és ránéz az edzés programra, sokszor elretten attól, mi mindent kell úszni, ahhoz, hogy a technika összeálljon. Maxim például a táv első felében a gyorsabb, és a vége kicsit elfogy néha, míg Krisztián gyorsulási sebessége és hajrája a világ élvonalába tartozik, nála a táv első részét kell megnyomni.”

A technika mellett nagy kérdés az a bizonyos levegővétel, hiszen 50 méteren ennek nagy a jelentősége. A cél az, hogy Takács és Lobanovszkij is levegővétel nélkül tegye meg a távot, hiszen az megtöri a gyors ritmust és tempót, márpedig a világ élmezőnye nem ad ekkora fórt másoknak.

A felkészülésben mindkét sprinternek sokat jelent, hogy az Olaszországból hazatérő Gyertyánffy Tamással más típusú felkészülést csinálnak.

>

Ami az időeredményt illeti: a világbajnoki fináléhoz 21 másodperccel kezdődő idő kell, Lobanovszkij a Budapest Bajnokságon 22.30-at repesztett, ezzel az idővel ő a 36. a világranglistán (a listát vezető brit Benjamin Proud 21.32-t úszott áprilisban).

Lobanovszkij Maxim szerint Budapesten favorit lehet Florent Manaudou, aki a riói ezüstérme után egy kis szünetet tartott és beállósként a kézilabdázók életét élte, de nagy kedvence a 35 éves Anthony Ervin is, aki Rióban nem talált legyőzőre, és ezzel példát mutatott azoknak, akik 30-on túl is folytatják az úszást. Az ausztrál Kyle Chalmers is sokra viheti Budapesten, és hát önmagától sem dobná el a lehetőséget, hogy megragadja a pillanatot.

„Nagyon jó volt kipróbálni a Duna Arénát, jó volt a medencében is úszni. Jó gyors a medence, az egész aréna nagyon szép, az a célom, hogy az előfutamokból továbblépjek. Azután meg már bármi lehet” – fogalmazott Lobanovszkij Maxim.

Forrás: https://www.fina-budapest2017.com/hu/hirek/528/lobanovszkij-maxim-par-eve-ujrakezdte-most-a-vb-var-ra