Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Meghívottak!

Szeretettel köszöntöm Önöket itt, Győrben az Európai Úszószövetség találkozóján. Örömömre szolgál, hogy az elkövetkezendő két napban megmutathatjuk Önöknek, hogy Magyarország nemcsak szavakkal elkötelezett a sport, a versenysport mellett. Nem pusztán hangzatos szavak, hogy a magyar kormány stratégiai ágazatként említi a sportot. Sokkal inkább egy olyan hitvallás, amelynek céljai mellé megéri folyamatosan anyagi támogatásokat, újabb és újabb forrásokat rendelni.

Célkitűzéseink helyességének egyértelmű visszaigazolása Magyarország idei olimpiai és paralimpiai szereplése éppúgy, mint a jövőre Győrben megrendezésre kerülő XIV. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál.

„A jelen tehetsége a jövő példaképe” – szól az Európai Ifjúsági Olimpia mottója, amely tökéletesen kifejezi a magyar kormányzat tehetséggondozással, sporttal kapcsolatos szemléletmódját is. A jövő nemzedékek számára azok a most még gyermekek, fiatalok válhatnak majd példaképekké, akik nemcsak eltökéltek és kitartók, de megfelelő körülmények között, tapasztalt edzők, szakemberek segítségével készülhetnek fel a megmérettetésekre. Ehhez elengedhetetlen az állami szerepvállalás a sport finanszírozásában. Az ilyen kiadásokra azonban úgy kell tekinteni, mint a befektetésekre; mert igenis most kell befektetni ahhoz, hogy a jövőben profitot érhessünk el. Az eredményeket hosszú évek munkája hozza meg, nem érhetők el egyik napról a másikra. Előre kell gondolkodni! Az Európai Ifjúsági Olimpia talán egyik legfontosabb üzenete is ez: itt a jövő versenyez. Nem csak nemzetek és sportágak, de Európa jövője!

Ennek szellemében és az olimpizmus eszméje mellett hitet téve készül Győr városa a kontinens ifjúságának legrangosabb sporteseményére.

Mostani találkozónk témái között szerepel a különböző vizes versenyprogramok átvizsgálása.

Ugyanis miközben Győrrel együtt az ország az EYOF-ra készül, fél szemmel már a 2017-es FINA Vizes Világbajnokságra is figyel. A kormányzati támogatással és garancia vállalásokkal jövőre hazánk ismét vendégül láthatja a világ legkiválóbb úszóit, műugróit, szinkronúszóit és vízilabdázóit, s közöttük a junior korosztályból felnövekvő új nemzedék legkiválóbbjait is.

Hiszem, hogy a sorozatos nemzetközi sportesemények rendezési jogainak elnyerései is azt igazolják, hogy igazi sportnemzet vagyunk, és ehhez a címhez már az Ifjúsági Olimpia fiatal résztvevői is nagyban hozzájárulnak.

Az Ifjúsági Olimpia programjának egyeztetését követően sor kerül az olimpiai helyszínek bejárására, különös tekintettel az úszó versenyeknek helyt adó Aqua Sportközpontra. A modern és minden szakmai-, technikai követelménynek megfelelő létesítményt 2014 decemberében adták át, és meggyőződésem szerint méltó színhelye lesz az úszó számoknak.

Biztos vagyok benne, hogy megismerve Győr városát, megérezve a maximalizmust és a hihetetlen lelkesedést, saját országukba hazatérve jóhírét viszik Magyarországnak; mint sportszövetség pedig a jövőben is bizalmat szavaznak a magyar rendezésű sporteseményeknek!

2016.október 21.

Dr. Szabó Tünde

sportért felelős államtitkár